Com fem servir la tecnologia per optimitzar les nostres rutes

0
165

Segur que més d’una vegada t’has preguntat com fem per analitzar les rutes, comprovar tendències d’ús o treure conclusions dels ritmes d’ús dels passatgers per poder millorar en el dia a dia dels nostres autobusos. Aquesta informació procedeix dels sistemes controlats pel departament de Planificació d’EMT València, que permanentment està comprovant i analitzant tota la informació que arriba dels autobusos per comunicar a la resta de departaments estadístiques que permetan millorar aquestos processos. Una informació que procedeix d’un sistema tecnològic molt complet i que nodreix el dia a dia d’anàlisi d’EMT València. Per això avui volem explicar-te com funcionem en aquest camp, perquè pugas comprendre com sorgeix i s’analitza la informació que l’ús diari de passatgers com tu ens proporciona per estar més a prop de les teues necessitats.

La informació analitzada al Departament de Planificació s’obté bàsicament de 2 sistemes complementaris:

  1. El SAE, que recull per exemple informació de la posició dels autobusos, l’hora que passen per cada parada, el temps invertit en cada tram i les accions que els operadors realitzen sobre les autobusos per corregir les desviacions que puguen produir-se en l’operativa diària. El SAE és un sistema en què s’integren diversos dispositius, com ara les cancel·ladores sense contacte, la xarxa sense fils, el posicionament del cotxe, les comunicacions amb el conductor, el control dels panells d’estimació de temps d’arribada, la supervisió de diversos paràmetres operatius de l’autobús, els sistemes d’emergència… i tot això supervisat per empleats que treballen les 24 hores del dia des de la sala del SAE de la seu central i controlat gràcies a senyal GPS que emet cada autobús que es troba en servei. Aquests inspectors, que treballen en tres torns, no només regulen la circulació vigilant que es compleixquen la freqüència i re-posicionant els autobusos al llarg de la línia en el cas que es produeixca alguna incidència o retard en algun dels seus punts, sinó que també estan per respondre davant emergències o situacions imprevistes.
  2. El SGB, que és el sistema que recull les validacions de clients. Amb ell s’obtenen, per exemple, dades com l’hora de pujada al bus, la parada, el tipus de títol utilitzat, si és transbordament, etc. Dins del procés de millora tecnològica, la introducció de la targeta Móbilis ha sigut especialment important perquè la identificació de la targeta ens permet realitzar una traçabilitat dels desplaçaments que realitzen els clients i així poder ser més coherents després amb els desplaçaments i moviment naturals.

És en creuar les dades d’ambdós sistemes i carregant la informació més rellevant en un Datawarehouse (magatzem de dades on es bolquen cada dia milions de dades d’horaris, oferta i demanda), quan podem treure informes de manera senzilla i ràpida que ens permeten comprendre a l’instant, per exemple: quines són les parades de més utilització, quin perfil de clients ens utilitza en cada línia, quin és el nombre d’usos al dia, què fluctuacions ha hagut per zones de la ciutat… I també per grups de parades, per districtes, per línia, per franja horària, el temps mitjà que esteu els passatgers a bord d’un bus, quants desplaçaments són repetitius, línies amb major fidelitat de clients, canvis de patrons de desplaçament, aparició de noves zones d’atracció de viatges… Així, fins a infinitat de qüestions de les quals es fa un seguiment diari.

Per citar un exemple de funcionament en Planificació d’EMT València, cada dia a les 8h del matí els sistemes d’informació ja han processat totes les dades de tota la flota del dia anterior, i s’han generat per a la seua anàlisi uns 20 informes que són distribuïts entre diferents àrees de l’empresa, cada dia. Així davant qualsevol canvi de tendència o indicador que quedi fora de les marges de qualitat, inicia un procés d’anàlisi més detallada que pot derivar en un canvi d’horari o en un projecte de reorganització de línies o recorreguts.

Més enllà dels conductors, revisors i personal amb el qual et trobes dia a dia, en EMT València som 1.500 persones que ens dediquem cada dia a que trobes i gaudeixques del bus que et porta al teu destí. Darrere d’aquest final tan simple hi ha un gran engranatge amb l’únic objectiu d’optimitzar els processos i estar més a prop del que busques cada vegada que puges a un dels busos vermells de València.

Com sempre, si tens més preguntes, ací estem per respondre-les. Gràcies per viatjar amb nosaltres!

tecnologiaope

DEIXAR RESPOSTA