Així és el cicle de vida dels nostres autobusos

0
163

Com ha canviat EMT València en els últims 30 anys? Segur que si et pares a pensar trobes ràpidament diferències evidents, altres no tant, i altres que estan de camí. La tecnologia ha impactat en tots els processos de l’empresa, tant en la part que veus en el teu dia a dia amb les nostres línies, com en la part dels nostres procediments de treball. Una d’aquestes àrees és l’Àrea Tècnica, on treballa una part de l’equip d’EMT València que cada dia s’encarrega de que els autobusos presten el servei de transport programat durant tot el dia. Els hem demanat que ens expliquen com ho fan i com ha canviat tot des dels inicis d’EMT València allà per 1986, i ens han explicat tot això que avui et compartim en Viatjant Junts Cada Dia.

El servei comença a la Cotxera a l’inici del dia quan el conductor es registra en el Sistema de Bitlletatge SGB i després el Sistema d’Ajuda a l’Explotació (SAE) li obre el Servei establint la Línia, el Torn i el Comboi en la qual treballarà durant la jornada. Mentre l’autobús va portant viatgers, el Centre de Regulació de Trànsit ho té localitzat en el plànol de València i li regula la distància amb els seus autobusos companys de Línia.

L’entreteniment i l’actualitat dins de l’autobús són proporcionats pel Sistema Bussi qui també anuncia la propera parada als viatgers. El Sistema de Bitlletatge valida els viatges i carrega els últims títols comprats per Internet a les targetes. Per reduir les interrupcions durant el servei, les dues Unitats Mòbils atenen i reparen les incidències en línia dels autobusos.

Quan finalitza la jornada, l’autobús torna a la cotxera i el conductor tanca el seu servei. El Sistema de Billetaje bolca les vendes amb la xarxa Wifi i el Manteniment nocturn repara les incidències comunicades i realitza les tasques de neteja necessàries. Tot es queda preparat per al dia següent.

Així que el dia a dia dels autobusos funciona de manera totalment localitzada i trackeada, cada vegada més gràcies al que la tecnologia ha anat incorporant a les noves funcionalitats. El seu cicle de vida, segons ens expliquen des Tècnica, passa per les següents fases, des que neixen fins que desapareixen de les nostres línies:

 

 • EMBARÀS: El indueix el Consell d’Administració en aprovar l’adquisició dels autobusos.
 • NAIXEMENT: És un part doble: s’inicia en els freds del Nord (Suècia, Alemanya, França) amb la incorporació dels grups mecànics (motor, eixos, caixa velocitats, etc.) i finalitza amb la seua carrosseria (muntatge seients, finestres, aire condicionat, etc.) a Espanya.
 • PRIMERS AUXILIS: Es rep a les instal·lacions tècniques d’EMT, on es verifiquen les seves característiques tècniques i se li instal·len els sistemes embarcats (SAE, SGB, BUSSY) i la senyalització de Empresa.
 • PRIMERS PASSOS: Els recorre a la vigília d’iniciar el seu servei, habitualment a la plaça de la vila i amb l’assistència de les màximes autoritats municipals.
 • BAPTISME: A la data programada es realitza el seu baptisme en la vigília d’iniciar el seu servei, habitualment a la plaça de la vila i amb l’assistència de les màximes autoritats municipals.
 • POSADA DE LLARG: Es realitza iniciant el seu servei en la línia prèviament triada, en funció de les necessitats de transport i flota disponible a cada moment, rebent una valoració molt positiva del conductor i dels clients per les innovacions que ofereixen els nous vehicles.
 • PRESTACIONS ALS CLIENTS: Tots els autobusos disposen de les màximes prestacions existents: pis baix, doble rampa d’accés cadires de rodes, 2 espais per a cadires, 4 seients reservats, suspensió pneumàtica, caixa de velocitats automàtica, sistemes d’ajuda a persones de visibilitat reduïda, baixes emissions sonores i d’escapament, retolació electrònica per als itineraris de línia, etc.
 • NO HI HA ATUR: L’ocupació de cada autobús és del 100%, amb jornades maratonianes de 16 hores de treball diari, 180 kms / dia, a una velocitat de circulació de 13 km, transportant a uns 900 clients.
 • MONITORITZAT CONTINU: L’explotació del servei es realitza amb una monitorització on line: localització GPS, sistema de regulació SAE, sistema monètica SGB, retolació de línia electrònica, informació a bord i de propera parada BUSSY. Per evitar interrupcions de servei es disposen de 2 Equips Mòbils d’assistència en línia que reparen qualsevol incidència que es detecti durant el servei.
 • CONFLICTES CLIMATOLÒGICS: Arribant l’estiu s’inicia l’equilibri inestable entre els clients i Conductor respecte als graus de temperatura interior desitjables.
 • ALIMENTACIÓ: Cada dia cal subministrar uns 100 litres per autobús i les cantidades que necessite d’olis i refrigerant, fent-li els treballs de neteja programats.
 • REVISIONS PERIÒDICS: Diàriament es gestionen els incidents que reporten els conductors, es comproven els nivells d’oli i referigerant, la pressió dels pneumàtics etc.
 • CURES INTENSIVES: En les situacions necessàries, l’autobús rep les cures intensives que necessiti, bé de forma programada (inspeccions ITV, revisions programades) o per successos imprevisibles (col·lisions amb altres vehicles).
 • TERCERA EDAT: En l’última etapa de la seva vida, l’autobús passa a l’últim lloc en les valoracions de Conductor i Clients, en veure superat pel nous autobusos que ofereixen millors prestacions. A causa de l’exposat, és una etapa en què l’autobús roman de reserva, prestant servei únicament quan és imprescindible.
 • JUBILACIÓ: Amb l’arribada de nous autobusos, es produeix la baixa del servei en EMT. En alguna ocasió l’autobús es ven i contínua operatiu en altres empreses, habitualment de països amb menors recursos econòmics.
 • MORT: No obstant l’indicat anteriorment, el destí de la majoria dels vehicles és la txatarra, després d’uns 16 anys de servei i 800.000 kms. recorreguts.

Viatjant junts amb tu, des del principi fins al final. Gràcies a l’Àrea Tècnica per la informació.

DEIXAR RESPOSTA