València i Barcelona impulsaran en el Congrés la llei del Transport Públic

0
148
  • València participa per primera vegada en les Jornades 2020 City Mobility.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha mantingut una reunió amb la regidora de mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Mercedes Vidal, en la que han “teixit una aliança” per reclamar al govern central una Llei per al transport públic metropolità. Una de les accions que han acordat és celebrar una jornada municipalista amb altres ciutats de l’Estat en el Congrés dels Diputats per reivindicar la necessitat d’elaborar esta Llei.

Els dos regidors han coincidit en que el “transport públic col·lectiu urbà és un element clau del funcionament de les ciutats, un dels principals motors de les grans urbs, atès que garanteix la mobilitat de tots els ciutadans. Un bon sistema de transport públic, que és quatre vegades més econòmic que el privat, significa una mobilitat urbana més eficient i un major i millor desenvolupament econòmic a les ciutats. Així mateix, és el garant de l’equitat social, ja que és l’únic mitjà que assegura el dret a desplaçar-se lliurement i en igualtat de condicions, independentment de les circumstàncies de l’usuari”, segons ha explicat Grezzi.

Així, València i Barcelona junt amb altres ciutats sol·licitaran al Congrés que s’establisca un marc legal estable “el més prompte possible” ja que Espanya és l’únic país de la Unió Europea que no compta amb una llei de finançament del transport públic, el que provoca que no hi haja una ordenació racional de recursos. Això vol dir que no està establert quina part dels costos han de suportar els usuaris, les corporacions locals, les comunitats autònomes i l’administració estatal, que són els quatre actors sobre els quals se sosté el sistema. “Cal l’existència d’una norma que establisca quin pes ha d’assumir cadascun d’ells”.

Un altre dels problemes derivats de no disposar de Llei de finançament del transport públic que han detectat els regidors a través de la reunió que han mantingut és la “imprevisibilitat”. I és que, en l’actual sistema, els ajuntaments desconeixen les xifres que l’Estat reflectirà fins a finals d’any, quan els pressupostos municipals han d’estar elaborats amb antelació.

JORNADES 2020 CITY MOBILITY

D’altra banda, València ha estat present per primera vegada en les Jornades “2020 City Mobility”. El regidor de Mobilitat Sostenible ha participat en elles amb una ponència sobre la plataforma “Smart City VLCi” i totes les aplicacions integrades que té la ciutat de València: l’App Vlc, l’App de la EMT, i tots els assumptes referents a l’administració electrònica.

“Ha causat molt bona impressió. A més a més hi ha hagut contactes molt interessants amb les ciutats presents (Amstermad, Londres, Berlin, Bristol, Brussel·les, Chicago, Dublin, Hamburg, Madrid, Marsella, Milà, Nova York o Riga, entre d’altres) de cara al futur, per organitzar actes i conferències sobre mesures i projectes per avançar en el canvi de model urbà i de mobilitat, que ja està en altres ciutats, i que València està promovent. La reunió ha servit per donar a conéixer València, ja que és la primera vegada que participava. Una senyal que ens indica que les coses que fem comencen a ser conegudes a nivell internacional”, ha comentat Grezzi.

DEIXAR RESPOSTA