EL CONSELL D’ADMINISTRACIÓ D’EMT ACORDA AVANÇAR UN ANY L’ARRIBADA DE 150 NOUS AUTOBUSOS

0
245

VALÈNCIA, DILLUNS 22 DE JULIOL DE 2019

Amb els nous autobusos, s’haurà renovat més del 50% de la flota en un mandat i mig, i la flota passarà d’una edat mitjana de més de 13 anys en 2015 a 7,5 anys en 2021

El Consell d’Administració de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) té previst aprovar este divendres la compra de 150 autobusos que començaran a arribar entre 2020 i 2021, un any abans del que es preveia inicialment. Amb esta adquisició, al juliol de 2021 la flota d’autobusos tindrà una edat mitjana de 7,5 anys, front als més de 13 anys que tenia en 2015 després d’anys sense comprar cap unitat. Els 35 primers autobusos arribaran en el primer semestre de l’any que ve i la resta setmanalment fins mitjans de 2021.

El concurs públic eixirà per un preu estimat de 65 milions d’euros, i en el plec s’introduix com a novetat una garantia de manteniment per part de l’empresa adjudicatària de set anys. Amb això, l’EMT s’estalviarà problemes d’avaries i, a més, el personal mecànic pot conéixer millor els nous vehicles. En l’actualitat, EMT té una excessiva diversificació de models d’autobusos, la qual cosa dificulta la gestió diària i el seu manteniment. La unificació de models permet optimitzar costos i recursos, per la qual cosa s’ha optat per una adjudicació única.

La compra és possible gràcies a l’acord amb el Banc Europeu d’Inversions que finança el 50% de la inversió a un interès de pràcticament el 0% i una amortització de 15 anys. L’Ajuntament ha pogut accedir a estes condicions després d’eixir del Pla d’Ajust, i per la salut financera de l’EMT (una reducció del deute del 28% i, per primera vegada en anys, un patrimoni net positiu).

Amb estos nous vehicles, des de 2015 s’han posat en funcionament 126 autobusos, 124 més que en el mandat 2011-2015. En 2016 es van posar en funcionament 41 unitats (dues d’elles per al servei especial); en 2017, 37 autobusos, dos d’ells elèctrics; en 2018 es van licitar els 36 híbrids articulats que van començar a funcionar en 2019 i al juny d’enguany, 12 nous híbrids estàndard. Tot això significa que al juliol de 2021, l’EMT haurà renovat més de la meitat de la seua flota, que passarà a tindre tecnologia híbrida o menys contaminant, amb els beneficis que suposarà per a la ciutadania, el medi ambient i la qualitat de l’aire.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha destacat l’aposta pel transport menys contaminant i els esforços que s’han fet l’últims anys. «Veníem d’un passat on no es compraven autobusos i teníem una flota envellida amb moltes avaries i molt contaminant; i amb la compra d’estos 150 nous autobusos tindrem una flota renovada i es reduirà l’emissió de gasos contaminants en un 30%», ha explicat.

ALTRES ASSUMPTES ABORDATS PEL CONSELL

L’ordre del dia del Consell d’Administració celebrat es completa amb la designació dels nous consellers i conselleres i l’aprovació del nou organigrama, en el qual s’introduïx una nova àrea de mobilitat per a gestionar noves activitats de l’empresa, com l’aparcament Centre Històric-Mercat Central. A més, es crea la figura del director adjunt.

També es preveu adjudicar l’acord marc per al subministrament de carburant amb quatre empreses i un parell de modificacions menors sobre els subministraments de recanvis dels nous autobusos articulats i dels fosos.

DEIXAR RESPOSTA