LA PLAÇA DE L’AJUNTAMENT SERÀ DEFINITIVAMENT PER A VIANANTS A PARTIR DEL 20 DE MARÇ DE 2020

0
476

VALÈNCIA, DIMARTS 15 D’OCTUBRE DE 2019

L’alcalde de València, Joan Ribó, explica que “la conversió en zona de vianants de la plaça farà de València una ciutat més amable i humana, més verda i sostenible”

Fer de València una ciutat més amable, verda i sostenible mitjançant la «humanització» i «renaturalització» d’un dels enclavaments urbans més emblemàtics és l’objectiu de la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament, segons ha assegurat l’alcalde de València, Joan Ribó, en la roda de premsa que ha oferit este matí junt als regidors Giuseppe Grezzi, responsable de Mobilitat Sostenible, i Elisa Valía, de Participació Ciutadana. Ribó ha anunciat que la conversió de la plaça en un espai per a vianants serà el pròxim 20 de març, i ha recordat que es tracta d’un «un objectiu estratègic per al Govern del Rialto».

Un projecte que partix de la conversió de la plaça en un «espai públic per als vianants, de reunió, de trobada dels veïns i veïnes en una ciutat més amable i dins d’un procés de renaturalització i transformació urbana davant el desafiament que suposa l’emergència climàtica, amb nous espais verds i una mobilitat pacificada i sostenible», ha explicat l’alcalde.

Ribó ha recordat que eixe compromís per una ciutat més amable, verda i sostenible no sols es concreta en la placa de l’Ajuntament, sinó també en la plaça de la Reina, plaça del Mercat-Bruges i plaça de Sant Agustí, igualment a Ciutat Vella. «Hui ja podem dir que serà el pròxim 20 de març del 2020 quan tenim previst començar esta transformació de la Plaça de l’Ajuntament amb la seua conversió en zona de vianants».

També ha recordat l’alcalde de la ciutat que la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament «va ser una de les propostes més votades en els pressupostos participatius de Decidim VLC, quan va quedar de manifest que era una de les demandes ciutadanes més esteses». Ribó ha afegit que eixe procés de participació «Pensem la Plaça» continua obert i afecta als usos, el mobiliari urbà, la connectivitat i altres aspectes d’esta transformació urbana».

Ha recordat Joan Ribó, alcalde de València, que el projecte «culmina les accions que hem estat desenvolupant en els últims anys. Va ser al novembre de 2015 quan es va començar a obrir la plaça als vianants un diumenge cada mes de cara a la futura conversió en zona de vianants, amb l’objectiu que la recuperació d’un espai emblemàtic per a les persones es realitzara de manera progressiva. Esta iniciativa s’ha consolidat, com ho demostra la resposta de públic a les diferents activitats culturals i lúdiques que han convertit la plaça en punt de trobada ciutadana». Dos anys més tard, a l’octubre de 2017, es va anunciar ja la intenció del govern municipal d’escometre una conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament aprofitant les obres de la plaça de la Reina.

PAISATGE EMOCIONAL

El responsable de l’àrea de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha qualificat la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament com «un fet històric carregat de simbolisme que afecta a un lloc molt especial que és part del nostre paisatge emocional, caracteritzat per la multiplicitat d’activitats que tradicionalment ha acollit i per ser un lloc de trobada». Més tard ha contat que esta conversió en zona de vianants amb bàculs, bol·lards i jardineres dissenyats ad hoc, a partir del 20 de març de 2020, tindrà un pressupost de 150.000 euros».

«És un lloc únic i especial que ha estat fins ara únicament enfocat als vehicles motoritzats i que exigeix un tractament molt cuidat», ha assegurat Grezzi, qui ha explicat que la plaça serà travessada per una única línia llançadora d’autobús de nova creació, la C1, que connectarà cada quatre minuts els intercanviadors situats en la Porta de la Mar i la intersecció entre Xàtiva i Marqués de Sotelo a l’altura de l’institut Lluís Vives.

El regidor Grezzi s’ha referit igualment que es mantindrà en la plaça el servici de taxi de qualitat, els accessos als aparcaments i les operacions de càrrega i descàrrega, «dins d’un proposta que recull el desig de molta gent perquè la plaça de l’Ajuntament per fi siga digna del seu nom».

Per part seua, la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, ha ressaltat que no sols és un projecte important, «sinó també un compromís amb els ciutadans que hem començat a complir en els primers mesos d’este mandat». S’ha referit a l’aspecte participatiu «en un espai emblemàtic pel que representa des del punt de vista emocional o de la mobilitat. Volem que siga un procés molt obert que afecta a un projecte que genera molta il·lusió en l’equip de govern i que implica a quasi tots els servicis municipals».

Elisa Valía ha destacat els tres eixos d’esta conversió en zona de vianants: connectivitat, espai i pla d’usos. «En la primera fase els ciutadans ja podran fer ús de la plaça com diuen que la volen, encara que seguirà un procés de participació que no té cap límit». En el mateix sentit, Grezzi ha assegurat que «el document que isca del procés participatiu serà una guia d’usos que s’ha de respectar».

12.000 METRES QUADRATS MÉS D’ESPAI PER ALS VIANANTS

Gonzalo Fayos, de La Paisatgeria, ha repassat en imatges l’evolució històrica de la plaça i ha explicat la nova delimitació d’espais que portarà una conversió en zona de vianants que suposa guanyar 12.000 metres quadrats d’espai per als vianants en el cor de la ciutat «de manera permanent i definitiva».

La «nova» plaça de l’Ajuntament tindrà 8 portes d’accés per als vianants a un espai per al qual es prenen com a referència en aspectes com la definició d’espais, els elements desmuntables o les zones d’activitats i zones de descompressió, enclavaments urbans lliures de circulació de llocs com Barcelona, Madrid, Detroit, Alacant, Nova York, Londres, Palma o Vitòria. Igualment s’ha referit a la vegetació que re naturalitzarà la plaça de l’Ajuntament «amb atenció climàtica mediterrània i bona adaptabilitat i trasplantament».

L’actuació urbana compta amb un cartell de la il·lustradora valenciana Laura Pérez que, tal i com ha recordat el regidor, “ja va fer un gran treball amb el cartell que fa tres anys va anunciar la conversió en zona de vianants de part de Ciutat Vella”. Este nou cartell, que es vorà per tota la ciutat, simbolitza com esta actuació “és fruit d’un procés en contínua evolució amb la participació ciutadana”.

DEIXAR RESPOSTA