L’AJUNTAMENT «TRANSFORMA PER LA CIUTADANIA» LA PLAÇA DE LA REINA, EN 12 MESOS I AMB UN PRESSUPOST D’11,7 MILIONS D’EUROS

0
611

VALÈNCIA, DIVENDRES 22 DE NOVEMBRE DE 2019

La Junta de Govern ha aprovat el projecte de reordenació d’este espai, amb què s’inicia la materialització de la iniciativa «València, ciutat de places»

La reordenació i «transformació» de la plaça de la Reina es dura a terme en 12 mesos, després del procés de licitació de les obres, amb un pressupost duns 11,7 milions deuros (11.732.394,73). Estes obres, que afectaran una superfície d’11.855 metres quadrats, habilitaran zones desbargiment per a totes les edats, amb contenidors soterrats, aseos públics, itineraris d’arbres, i altres elements que buscaran lequilibri deste espai: «lloc desplai amb gran valor històric i patrimonial que també actuarà com a motor del comerç de proximitat de la zona», segons ha destacat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, en donar compte deste projecte que sha aprovat hui a la Junta de Govern Local. La iniciativa, que incorpora 21 propostes ciutadanes, inclou la reurbanització de la plaça i la remodelació de l’aparcament subterrani, amb dos soterranis i una superfície de 8.634 m².

El regidor de Mobilitat Sostenible ha qualificat este projecte «demblemàtic», per ser «el primer de tot el pla previst per convertir València en una ciutat de places amables i segures (en al·lusió, per exemple, a la futura conversió en zona de vianants de la plaça de lAjuntament)». I ha anunciat que lobjectiu de lequip de govern «és agilitzar els tràmits per adjudicar l’execució destes obres».

Abans de donar compte dels detalls destos treballs urbanístics, ha recordat que esta actuació es va encetar «amb un procés participatiu en què es van involucrar residents, comerços i entitats amb interessos al voltant de la plaça». Així mateix, ha afegit que el projecte original es va adequar als requeriments del Pla especial de protecció dels Béns d’Interés Cultural (BIC) de la zona central de Ciutat Vella.

Finalment, amb el dictamen favorable de la Comissió Municipal de Patrimoni «i tots els avals necessaris», la Junta de Govern ha aprovat hui la proposta de remodelació de l’equip integrat per Tomás Llavador Arquitectos e Ingenieros, SL; Escario Arquitecto, SA; Auraval Ingenieros, SL, i Maria Antonia Izquierdo Caballero, Unió Temporal d’Empreses. «I este projecte dobres contempla també la reordenació de la mobilitat de la zona, que ha tingut en compte les necessitats de residents, transport públic i usuaris de laparcament, els accessos del qual es remodelaran per deixar més espai per a lesplai de la ciutadania que hi gaudirà dun bosc urbà».

L’aparcament, que data de lany 1970, «necessitava una intervenció important. Sadaptarà a la nova normativa i passarà a tenir en total 224 places, 6 de mobilitat reduïda, 52 de motos, aparca bicis i punts de recàrrega elèctrica en les dues plantes».

D’altra banda, i instàncies del servici de Patrimoni, el trànsit residencial de la zona, d’uns 200 o 300 vehícles diaris del carrer Corretgeria es dirigirà pel carrer Sant Vicent.

Pel que fa al disseny de la futura plaça de la Reina, Giuseppe Grezzi ha destacat que «posa en valor de les cases històriques situades entre la Catedral i els carrers de la Corretgeria i dels Cabillers, i afavoreix la percepció de la portada barroca o dels ferros de la Catedral i de l’antiga plaça del Micalet». Amb este objectiu, es preveu una combinació dels elements verds i de la pavimentació, que també destacarà el traçat de l’antiga muralla romana i cripta de la Catedral.

La plaça tindrà 115 exemplars arboris enfront dels 53 actuals, fet que generarà, al costat de les pèrgoles, una superfície d’ombra a la plaça de 1317,5 m², que suposa un increment del 419 per cent sobre l’ombra actual. Tot això, comptarà amb un volum de terra vegetal de 1725 m³.

PÈRGOLES I DIFUSORS DAIGUA

Giuseppe Grezzi també ha parlat de la disposició de pèrgoles desmuntables que generaran ombra sobre el centre de la plaça en les èpoques de l’any en què siga necessari, i d’un sistema de difusors daigua que s’habilitarà a l’estiu.

A més, a la plaça hi haurà lluminàries encastades en el sòl per a marcar el recorregut dels vehicles de residents, càrrega i descàrrega o recollida d’escombraries, així com espais adequats per als tradicionals mercadets de Nadal o lescuradeta i per al monument de la Falla del Tio Pep.

A la plaça de la Reina també hi haurà dos fonts, quatre grups daparca bicis, un estacionament de Valen bici, i bancs amb jardineres.

DEIXAR RESPOSTA