L’AJUNTAMENT I TRANSPORT&ENVIRONMENT ORGANITZEN UNA JORNADA DE DEBAT SOBRE MOBILITAT SOSTENIBLE

0
339

VALÈNCIA, DILLUNS 9 DE NOVEMBRE DE 2020

El regidor de Mobilitat ha recordat que “per a adoptar mesures també es requereix finançament”

L’Ajuntament de València i l’organització Transport & Environment han convocat el webinar (seminari gratuït que s’impartirà a través d’Internet) titulat “Actuacions per a la mobilitat sostenible en ciutats”. Es celebrarà dijous que ve, 12 de novembre, amb la col·laboració de l’Agència Municipal de la Bicicleta i l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València. El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i el representant de Transport & Environment, Carlos Bravo, han presentat hui esta jornada que “pretén transmetre a tots els municipis que es posen a treballar, coordinadament amb totes les administracions, per a aconseguir ciutats amb una bona qualitat d’aire, sense emissions contaminants”.

Amb estes paraules, el regidor de Mobilitat ha explicat que en l’esmentada jornada, que serà inaugurada per l’alcalde de València, Joan Ribó, s’analitzaran diferents mesures i accions per a reduir estes emissions, “unes iniciatives que hauran d’anar acompanyades d’elements financers, de compromisos de totes les administracions”, ha destacat.

“València ha avançat molt en els últims cinc anys. De fet, la ciutat s’ha convertit en un referent pel què respecta a l’adopció de mesures per a la reducció de trànsit motoritzat i la disminució de la contaminació atmosfèrica. I esta jornada és una nova oportunitat per a reflexionar sobre les mesures que cal impulsar per a consolidar i ampliar encara més l’inajornable canvi de model de mobilitat”, ha assegurat l’edil.

Concretament, la jornada reunirà nombrosos experts en mobilitat, que realitzaran diagnòstic i aportaran propostes en dues taules redones. La primera d’elles comptarà amb la participació de representants del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD), Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) i de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (CSIC). En la segona intervindran representants de l’Ajuntament de València, de la Generalitat, i de l’entitat Ecologistes en Acció (en representació de la plataforma València per l’aire).

Tal com ha destacat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, “esta jornada té lloc en un context singular com és la pandèmia de Covid-19, que ha alterat molts aspectes de la vida quotidiana de les persones, entre ells la mobilitat, i ha generat nous patrons de comportament l’abast del qual està encara per determinar”.

L’edil ha destacat com els nivells de contaminació atmosfèrica, especialment en les grans ciutats, així com d’emissions de CO2, van disminuir dràsticament en els tres mesos de confinament (de mitjan març a mitjan juny) per efecte, principalment, de la disminució de la majoria de les activitats de transport, especialment el transport privat en automòbil. “En aquells mesos, la ciutadania va prendre clara consciència que és possible, també a les nostres ciutats, respirar aire net i saludable, escoltar el cant dels ocells i veure les estreles en un cel fosc si canviem el nostre contaminant actual sistema de mobilitat per un altre veritablement sostenible”, ha afirmat.

Per això, la jornada abordarà fonamentalment la qüestió de com millorar la qualitat de l’aire i reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en situació de normalitat social i econòmica. La convocatòria reuneix representants governamentals de l’àmbit estatal, autonòmic i municipal, així com de la societat civil per a conéixer quins han de ser les actuacions a impulsar amb l’objectiu d’avançar «de manera decidida i eficaç cap a la mobilitat sostenible a les nostres ciutats», ha explicat Giuseppe Grezzi.

En la mateixa línia s’ha manifestat el representant de Transport & Environment, Carlos Bravo, qui ha destacat que “València ja ha pres mesures molt interessants per a pacificar el trànsit rodat”, i ha assegurat que Madrid i Barcelona s’han vist obligades a implantar zones de baixes emissions, si bé la voluntat de la Llei és obligar sense passar per la denúncia i en este sentit València ha sigut un bon exemple”.

“Totes les ciutats de més de 50.000 habitants ha de posar en marxa estes tipus de mesures i haurien de plantejar-se començar a treballar sobre este tema. València ja ho ha fet. Ara un altre dels reptes és definir què s’entén per baixes emissions i estandarditzar aqueix paràmetre”, ha afegit.

Entre els assumptes que s’abordaran en la sessió del dijous, es preveu tractar sobre les previsions del Pla Nacional d’Energia i Clima 2021-2030, així com el Projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, actualment en tramitació parlamentària, tots dos promoguts pel MITERD. També s’abordarà l’Estratègia de Mobilitat Segura, Connectada i Sostenible 2030 del MITMA, el qual està treballant en un Avantprojecte de Llei de Mobilitat Sostenible i Finançament del Transport Públic; així com les actuacions i mesures posades en marxa i planejades per la Generalitat i l’Ajuntament de València.

DEIXAR RESPOSTA