L’EMT PLANTEJA CATORZE PROJECTES DE MODERNITZACIÓ DE L’EMPRESA VALORATS EN 280 MILIONS D’EUROS

0
467

VALÈNCIA, DIMARTS 20 D’ABRIL DE 2021

L’Empresa Municipal de Transports sol·licita el suport de l’Estat per a finançar els primers quatre carrils bus-VAO, la sensorització dels busos o els aparcaments dissuasius

L’Empresa Municipal de Transport de València (EMT) sol·licita el suport del Ministeri de Transport per a finançar les grans línies del Pla Estratègic  de l’empresa per als pròxims anys. Entre les innovacions previstes hi ha la construcció de quatre carrils bus-VAO, l’habilitació d’aparcaments dissuasoris o la renovació de la flota. El regidor de Mobilitat Sostenible i president de l’EMT, Giuseppe Grezzi, afirma que “necessitem inversions de l’Estat si volem mitigar els efectes del canvi climàtic, si volem una economia sostenible i reduir la contaminació de l’àrea metropolitana”.

Giuseppe Grezzi explica que “des de l’Ajuntament i des de l’EMT treballem estes propostes en clau metropolitana però eixes reformes només seran possibles si el govern central destina recursos i, per això, els demanem”. En total, les grans línies estratègiques previstes per l’EMT tenen un cost de 280 milions d’euros i han estat plantejades al Ministeri de Transport en el marc del seu Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

La mesura més novedosa és la construcció dels quatre primers carrils bus-VAO dels que disposaria València. El carril bus-VAO és un carril ràpid d’ús exclusiu per a autobusos i vehicles d’alta ocupació. Existeixen en altres ciutats d’Espanya com Madrid, Barcelona o Granada i promouen un transport ràpid, directe i fluid per a cotxes amb més de dos ocupants. Grezzi ha anunciat que l’Ajuntament en planteja quatre en les avingudes d’accés a la ciutat més congestionades, en concret en l’avinguda de Catalunya, avinguda del Cid-A-3, la pista de Silla i la pista d’Ademús. Grezzi ha manifestat que “cada dia entren en València de 70.000 a 120.000 cotxes diaris per eixes vies”. El regidor calcula que “el 73% del transport metropolità que accedeix a València ho fa en automòbil privat”. Grezzi afirma que l’Ajuntament “té una vocació metropolitana però necessitem inversions de l’Estat perquè només els carrils VAO tindrien un cost de 96 milions d’euros”.

En este sentit, el Pla Estratègic també preveu la creació d’un aparcament dissuasiu al Palau de Congressos amb autobús llançadora cap a l’interior de la ciutat, la sensorització dels vehicles, la digitalització de la infraestructura de pagament, la renovació progressiva de la flota i la instal·lació de punts de recàrrega ràpids per a vehicles elèctrics com els que ja existeixen al Cabanyal-Canyamelar i els vuit previstos en tota la ciutat al llarg d’enguany.

D’altra banda, el pròxim Consell d’Administració de l’EMT aprovarà en la próxima reunió una reestructuració del Comité de Direcció de l’empresa, que passarà de vuit a sis àrees. La gerent de l’Empresa Municipal de Transport, Marta Serrano, ha explicat que “la proposta és crear un comité de direcció més àgil i eficient reduint-lo en un 25% i creant una àrea de mobilitat, que integrarà també els nous models de gestió, com ara la gestió de l’aparcament del Mercat Central o  de l’aparcament de la plaça de la Reina”.

CONSELL DE MINISTRES

El regidor Giuseppe Grezzi ha valorat la possibilitat que el Consell de Ministres aprove de forma imminent una partida de 38 milions d’euros per a finançar el transport metropolità de València. Grezzi ha assegurat que “la partida ja està aprovada perquè estava inclosa en els pressupostos generals de l’Estat per a 2021 però el que volem és que arriben els diners”. El regidor matisa que “d’eixos 38 milions a l’EMT li’n tocarien poc més de sis i això és una gota en la mar de les necessitats de les empreses municipals de transport de viatgers”.

Giuseppe Grezzi ha recordat que “ja l’any passat es va aprovar un fons estatal extraordinari per al transport municipal i encara no hem vist ni un euro. De fet, ha conclòs Grezzi, “és el moment que s’acceleren eixes transferències i també és el moment d’incrementar les partides”.

 

DEIXAR RESPOSTA