VALÈNCIA PRESENTA PROJECTES PER 36 M€ ALS FONS “NEXT GENERATION” PER TRANSFORMAR EL TRANSPORT URBÀ, IMPLANTAR UNA ZONA DE BAIXES EMISSIONS I AVANÇAR EN LA DESCARBONITZACIÓ

0
120

València, dimarts 21 de septembre de 2021

L’alcalde informa d’estes iniciatives “que formen part d’un projecte de ciutat”, i ha anunciat l’avanç de la plataforma que oferirà dades i opcions de mobilitat urbana en diferents mitjans

València presentarà projectes a la Unió Europea per ser finançats amb 36 milions d’euros dels fons denominats ‘Next Generation’ “amb el fi de potenciar i transformar el transport urbà, implantar una Zona de Baixes Emissions i avançar en la descarbonització de la ciutat”. Ho ha anunciat hui l’alcalde Joan Ribó, en donar compte d’estes iniciatives que opten a ser finançades al 90% pels esmentats fons europeus “i que s’emmarquen en les polítiques impulsades per l’Ajuntament en els últims anys amb l’objectiu de construir una ciutat més amable i sostenible”. El primer edil ha ressaltat alguns dels nous projectes, com l’adquisició de 20 autobusos elèctrics o la digitalització de la gestió del servici públic de transport, que s’aprovaran dimarts en una Junta de Govern Extraordinària. Ribó també ha anunciat que signarà en octubre un altre projecte ja aprovat per l’executiu local per ser finançat pels fons ‘Next Generation’. En este cas, València opta als fons a través d’una agrupació de municipis, ‘Ciutats connectades’, que desenvoluparan una plataforma digital que permetrà captar, processar i explotar les dades de mobilitat. “La ciutadania també podrà desplaçar-se amb esta eina tant en un taxi com en un tren de rodalia”, ha explicat.

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Mobilitat Sostenible Giuseppe Grezzi, ha indicat que els projectes que l’Ajuntament presenta per ser finançats responen a dos grans línies generals que són la descarbonització de la mobilitat urbana i metropolitana, i la implantació i posada en funcionament d’una Zona de Baixes Emissions amb un especial èmfasi en els aspectes de digitalització. “Tenim capacitat tècnica i de gestió per a portar endavant esta transformació que, sens dubte, millorarà la vida de les persones i del nostre planeta”, ha afirmat.

“Els fons europeus ‘Next Generation’ són una oportunitat única per a emprendre projectes claus en València que ens permetran portar endavant projectes estratègics, per seguir avançant cap a l’objectiu de convertir València en una de les primeres ciutats europees en ser climàticament neutra el 2030”, ha considerat l’alcalde en recordar altres accions desenvolupades amb el mateix objectiu. Segons ha resumit, “amb estes ajudes l’Ajuntament potenciarà el transport públic col·lectiu i la mobilitat activa en els entorns urbans i metropolitans com a alternativa al cotxe privat, impulsarà la digitalització de l’activitat dels servicis públics de transport, fomentarà la transformació del transport cap a una activitat de zero emissions, i accelerarà la implantació de zones de baixes emissions”.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha detallat que els projectes es divideixen en dos blocs que estan vinculats i formen part d’un projecte integral. “Seguirem amb la transformació del transport urbà, per fer-lo encara més sostenible i eficient. I per altra banda, continuarem amb l’ampliació de la xarxa de carrils bicis, eixos per vianants i zones recuperades per les persones, i la implantació d’una zona de baixes emissions per a millorar la qualitat de l’aire”.

10 milions d’euros per impulsar una Zona de Baixes Emissions

“Volem impulsar una ZBE que contemplarà el mesurament i la monitoratge de la contaminació atmosfèrica i acústica amb l’objectiu de millor la qualitat del nostre aire i avançar cap a una ciutat més saludable i sostenible i rebrem uns 10 milions d’euros per implantar tot el sistema de gestió”, ha anunciat el regidor, qui també ha avançat la construcció de 4 nous carrils bici (a l’avinguda del Cid, entre Tres Creus i plaça Espanya; al carrer de Sant Vicent Màrtir, entre Marvá i plaça Espanya, a la marginal Esquerra de l’antic llit del Túria, entre Tamarindos i Pont de les Arts; i en Germans Machado, entre l’avinguda de Joan XXIII i el carrer Comte de Lumiares).

“Amés d’estes actuacions i altres de caràcter urbanístiques, com la reurbanització de la plaça de Russafa, crearem entorns segurs, accessibles i atractius que faciliten la universalització de l’ús del transport públic. I entre les propostes contemplades figura la creació de nous passos de vianants o rebaixes de voreres, entre altres, que se sumaran a les millores ja realitzades, també en les nostres marquesines, per aconseguir l’accessibilitat universal”, ha continuat.

20 nous autobusos elèctrics i 2,5 milions d’euros per l’electrificació de la cotxera de Sant Isidre

Joan Ribó i Giusepe Grezzi han ressaltat que la implantació d’una zona de baixes emissions “ha d’anar acompanyada de l’adquisició de nous autobusos elèctrics”. Així, segons ha explicat l’alcalde, “esta aposta per l’electrificació de la nova flota contempla incorporar 20 vehicles de zero emissions amb una energia alternativa, i una reducció de la contaminació, tant acústica com de l’aire”. “I amb l’adquisició de nous vehicles elèctrics, necessitem modificar la cotxera de Sant Isidre per a poder carregar busos elèctrics”, ha conclòs el regidor en recordar que en l’actualitat hi ha dos autobusos elèctrics, però no hi ha potència elèctrica per a la recàrrega de cap més.

Entre els projectes presentats per rebre finançament també destaca la renovació de la infraestructura a bord i els sistemes d’operació i gestió “amb l’objectiu de digitalitzar l’experiència d’ús de la xarxa d’autobusos i augmentar l’accessibilitat per a les persones usuàries, incloent-hi nous mètodes de pagament”.

Agrupació de municipis

En esta línia i per altra part, l’alcalde ha parlat d’un altre projecte aprovat divendres a la Junta de Govern Local. “València també optarà als Next Generation juntament amb Valladolid, Vitòria,

Logronyo, Gijón i Fuenlabrada, a través del projecte ‘Ciutats connectades”’, “que desenvoluparan una plataforma digital multi ciutat que permetrà captar, processar i explotar les dades de mobilitat”, hi ha subratllat.

Este projecte té un cost total de 27,7 milions d’euros i també estarà subvencionat pels Fons europeus al 90%. Per repartiment poblacional, a la ciutat de València li correspondrien 14 milions d’euros, en cas de concedir-se l’ajuda.

Esta plataforma en codi obert i multi ciutat proveirà, entre altres coses, de diferents servicis de mobilitat urbana en una sola App: autobús, taxi, bicis, cotxe compartit, aparcaments, etc. A més, permetrà als ajuntaments conéixer els hàbits de mobilitat de la ciutadania, i facilitarà la presa de decisions gràcies a la inclusió de mòduls de gestió de big data.

DEIXAR RESPOSTA