VALÈNCIA EMPRÉN EL PROJECTE DE MOBILITAT ‘CIUTATS CONNECTADES JUNTAMENT AMB GIJÓN, VITÒRIA, FUENLABRADA, LOGRONYO I VALLADOLID

0
160

València, dimecres 20 d’octubre de 2021

El regidor Giuseppe Grezzi ha participat en la presentació d’esta primera plataforma estatal de mobilitat urbana, que facilitarà els tràmits a la ciutadania

La ciutadania de València, juntament amb la de les ciutats de Gijón, Vitòria, Fuenlabrada, Logronyo i Valladolid (al voltant de dos milions de persones), i els seus visitants seran les beneficiàries del projecte denominat “Ciutats Connectades”, que suposa la primera plataforma de referència de l’àmbit estatal per a la implantació, desenvolupament i innovació de la mobilitat urbana a les ciutats. El regidor de Mobilitat Sostenible i president de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), Giuseppe Grezzi, ha participat este matí a Valladolid, junt amb els representants de la resta de ciutats, en l’acte de presentació d’este projecte.

Es tracta d’una iniciativa que aportarà una solució innovadora de referència estatal, ja que s’adequarà a les necessitats reals de cada municipi i estarà oberta a la incorporació d’altres capitals. Tal com ha explicat el regidor Grezzi, “és una iniciativa que revolucionarà la gestió de la mobilitat urbana per a donar resposta a un dels grans reptes actuals: moure’ns per ciutats cada vegada més grans, i fer-ho de manera cada vegada més sostenible”.

El delegat de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València ha afegit a més que s’està afrontant este repte “d’una manera totalment nova al nostre país: amb una mirada global de la mobilitat, col·laborant entre administracions i compartint solucions entre diferents municipis”. Les ciutats associades pertanyen a sis comunitats autònomes diferents (Comunitat Valenciana, Astúries, País Basc, Madrid, La Rioja i Castella i Lleó), per la qual cosa, en paraules de l’edil, “es derroquen límits administratius i geogràfics: les persones formaran part de ‘una gran ciutat’ perquè els veïns i veïnes que es desplacen a qualsevol ciutat de la xarxa se sentiran com a casa”, ha afirmat.

Com a exemple de l’aplicació d’esta iniciativa, l’edil ha explicat que una persona que es registre en la plataforma podrà pujar-se a València a un autobús d’EMT o agafar un taxi, i després, si viatja a qualsevol de les altres ciutats que integren el projecte, podrà accedir, amb la mateixa aplicació, a la Zona de Baixes Emissions (ZBE), agafar un autobús o llogar una bicicleta, entre altres servicis”.

Tot això es podrà efectuar sense donar-se d’alta en cap altra plataforma, amb suport general i propi de cada operador, i s’aplicaran les tarifes més econòmiques al tipus de persona usuària i a la forma de desplaçament, amb post-pagament garantit. Tot en una única aplicació, amb un sol registre i amb un únic mètode de pagament, que simplificarà els tràmits per als viatgers i viatgeres.

Integrar tots els tipus de transports en una única app

“Esta plataforma digital multi-ciutat ens permetrà integrar tots els tipus de transport de les nostres ciutats, com a autobusos, taxis o bicicletes, i combinar-los de manera senzilla en una única app, i oferir així una solució de mobilitat inclusiva que facilita la intermodalitat, sense necessitat de dependre del vehicle privat i amb clars beneficis ambientals”, ha subratllat Grezzi.

El projecte, que té un pressupost de 27,7 milions d’euros, ha sigut presentat a la convocatòria de fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, i estarà finalitzat al juny de 2024. “La participació de València en el projecte permetrà aportar 14 milions d’euros que ens corresponen per repartiment poblacional”, ha explicat el regidor, qui ha assegurat que, des de l’EMT “ens encarregarem del desenvolupament d’esta plataforma i del sistema de pagament integrat, que permetrà la gestió conjunta de les transferències monetàries amb les persones usuàries”.

La plataforma, en codi obert, també permetrà la captació, processament i explotació de dades de mobilitat de forma integrada i interoperable. En este sentit, Grezzi ha destacat que per primera vegada seran els ajuntaments qui gestionen directament el Big Data de la mobilitat, “la qual cosa permetrà captar i processar dades per a conéixer al detall els nous hàbits de mobilitat i prendre millors decisions”.

El desenvolupament d’una plataforma única i comuna per a les ciutats de València, Valladolid, Vitòria, Logronyo, Gijón i Fuenlabrada també suposa el naixement d’un nou paradigma de col·laboració i desenvolupament sostenible en el qual poder avançar en solucions amb un estàndard comú, compartir despeses en desenvolupament i comparar situacions entre ciutats similars, que serà escalable i replicable en la resta de les ciutats que desitgen incorporar-se a esta xarxa. “Este projecte –ha conclòs Giuseppe Grezzi- demostra que les ciutats unides som més fortes i podem crear sinergies per a millorar la vida de les persones i fer front als reptes actuals. Es tracta d’un canvi de paradigma que ens permet alinear-nos amb els objectius de sostenibilitat i oferir una mobilitat urbana més eficient, intel·ligent i de qualitat”.

DEIXAR RESPOSTA