VALÈNCIA REP 49 MILIONS D’EUROS DELS FONS NEXT GENERATIONS PER A PROJECTES DE DESCARBONITZACIÓ I TRANSPORT PÚBLIC

0
248
2022-02-23 RdP Proyectos Europeos

València, dimecres 23 de febrer de 2022

 

L’alcalde qualifica de “gran notícia” l’arribada d’estos recursos per aconseguir una ciutat “més amable i habitable per a totes les persones”

“València mira cap al futur” i “Ciutats connectades” són els nombres dels primers projectes presentats per l’Ajuntament que han aconseguit finançament europeu a través dels fons Next Generation. El primer d’ells, per import de 35 milions d’euros, contempla una zona de baixes emissions, carrils bici, més espais per a vianants i millores en la flota de l’EMT. El segon, una subvenció de 14 milions d’euros, desplegarà una plataforma digital de mobilitat multimodal, i es desenvoluparà junt amb les ciutats de Valladolid, Vitòria, Logronyo, Gijón i Fuenlabrada, dins d’una iniciativa global de 24 milions d’euros. Les dos propostes estaran concloses abans del 31 de desembre de 2024, i suposen una inversió de 49 milions d’euros del total de 73 milions que València ha sol·licitat a Europa. L’alcalde, Joan Ribó, ha qualificat de “gran noticia” la llegada d’estos recursos per a aconseguir una ciutat “més amable i habitable per a totes les persones”.    

Ribó ha comparegut en roda de premsa després de l’anunci fet per la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, sobre la concessió de 49 milions d’euros del programa Next Generation a València, en el marc del pla de recuperació, transformació i resiliència davant la pandèmia. L’alcalde ha estat acompanyat de la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez; el regidor d’Innovació, responsable de l’Oficina d’Ajuda Tècnica per a Projectes Europeus, Carlos Galiana, i el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.

“Ens felicitem per este resultat”, ha manifestat Joan Ribó. “Són projectes molt importants per al model de ciutat que volem”. L’alcalde ha destacat, en primer lloc, l’objectiu de convertir València en ciutat climàticament neutra per a l’any 2030. “Una ciutat descarbonitzada és una ciutat més saludable on les persones podran viure millor”, ha remarcat. En segon lloc, s’ha referit a la inversió en transport públic “de qualitat”, que “contribuïx també a la cohesió social”. Així mateix, ha posat de relleu “l’important paper de la digitalització” i “la necessitat de potenciar-la”. Tot això per aconseguir “una ciutat més amable y habitable per a totes les persones, per millorar la qualitat de vida dels veïns i les veïnes”.

L’alcalde ha insistit que el consistori continua treballant en la captació de fons i ha posat en valor la tasca de l’oficina de projectes europeus i els diversos servicis municipals en eixe sentit. Per la seua part, Sandra Gómez, Giuseppe Grezzi i Carlos Galiana han expressat “satisfacció” per la concessió de les ajudes, que interpreten com “un reconeixement per part d’Europa de l’aposta per una ciutat més saludable i sostenible”.

Dos projectes de futur

“València mira cap al futur” és el nom del projecte per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà, que obtindrà 35 milions d’euros. Inclou huit actuacions, entre les quals hi ha carrils bici, la creació de zones per a vianants, accions d’accessibilitat i digitalització del transport públic.

Pel que fa al carril bici, figuren el de Sant Vicent Màrtir, entre Marvà i plaça d’Espanya; l’avinguda del Cid, entre Tres Creus i plaça d’Espanya; la marginal esquerra de l’antic llit del Túria, entre Tamarindes i el Pont de les Arts, i el de l’avinguda dels Germans Machado, entre l’avinguda de Joan XXIII i Comte de Lumiares.

Respecte a l’ampliació de l’espai per a vianants, es troba la remodelació del carrer d’Isabel la Catòlica, la urbanització de l’avinguda de la Malva-rosa, les superilles d’Orriols i Palleter, i la remodelació integral de la plaça del Baró de Cortés i carrers laterals.

En temes d’accessibilitat del transport públic, s’incorpora la instal·lació de marquesines, la millora de l’accés i passos de vianants en l’entorn de les parades d’autobús, l’adquisició de 20 autobusos elèctrics, l’electrificació de la cotxera principal de l’EMT i la digitalització de la xarxa i la gestió de la flota d’autobusos urbans.

L’altre dels projectes finançats pels Next Generation es diu “Ciutats Connectades”, una plataforma digital multimodal de mobilitat per la qual València rebrà 14 milions d’euros, dins d’un projecte global de 24 milions d’euros, en què participen Valladolid, Vitòria, Logronyo, Gijón i Fuenlabrada. L’objectiu és desenvolupar i implantar una plataforma digital en diversos municipis per millorar l’explotació de dades i potenciar el transport públic.

Ja s’han obtingut 58,5 d’un total de 73,6 milions sol·licitats

El regidor d’Innovació i responsable de l’Oficina d’Ajuda Tècnica per a Projectes Europeus, Carlos Galiana, ha realitzat un balanç dels projectes presentats fins al moment per l’Ajuntament per a aconseguir finançament amb fons europeus. S’han sol·licitat ajudes per import de 73,6 milions d’euros, dels quals, fins al moment, ha subratllat Galiana, ja hem obtingut 58,5 milions. A més, les peticions d’ajudes per valor d’altres 8,3 milions es troben en llista d’espera amb bones expectatives sobre la seua consecució.

En este sentit, Galiana ha assegurat que València “viu un moment molt dolç” i de gran projecció estatal i internacional, i ha citat les fites que han “canviat la percepció que es té de la ciutat en els àmbits europeu i mundial”, com la Capitalitat Mundial del Disseny, la Capitalitat Europea del Turisme Intel·ligent o la recent celebració dels Premis Goya 2022.

DEIXAR RESPOSTA