VALÈNCIA CELEBRA LA SETMANA EUROPEA DE LA MOBILITAT AMB CONCERTS, FESTES, CONCURSOS I 24 HORES GRATUÏTES EN L’EMT

0
538

València, dijous 8 de setembre de 2022

El dia 22 les persones usuàries podran viatjar debades en els autobusos municipals

La ciutat de València celebra enguany la Setmana Europea de la Mobilitat amb un seguit d’activitats que començaran divendres 16 de setembre i s’allargaran durant tot el mes. Un concurs, una gran festa infantil, un concert, una marxa ciclista i una campanya de conscienciació protagonitzada per xiquets i xiquetes centren les activitats, a les quals cal sumar que el dia 22 les persones usuàries podran viatjar debades en els autobusos de l’Empresa Municipal de Transports (EMT). El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha afirmat que “nosaltres, des de fa set anys, ja estem treballant per canviar el model de mobilitat, per recuperar la ciutat per a les persones, per construir alternatives. I ho estem fent en l’àmbit urbà i en l’àmbit metropolità”.

El regidor ha recordat que “la Setmana Europea de la Mobilitat és una iniciativa europea que s’està fent des de fa molt de temps, jo crec que porta més de 15 anys, i va ser llançada per la Comissió Europea per tal que les ciutats celebraren activitats i feren un poc de balanç de totes les activitats que s’han fet durant tot l’any”. Grezzi ha assegurat que “nosaltres, des d’abans de governar, promovíem activitats d’este tipus i ja ens sumàvem a la campanya europea i, des de fa set anys, ja estem treballant a fer moltes activitats i moltes accions”.

Programa d’activitats

Enguany, les activitats començaran divendres 16 de setembre, a les 19 hores, a la plaça del Mercat, amb un concurs de preguntes sobre mobilitat organitzat i presentat per l’escriptor Joanjo García. Fins a 200 persones, organitzades en 20 equips de 10 integrants, participaran en un gran concurs obert a la ciutadania on també hi haurà premis. Per formar part dels equips caldrà una inscripció prèvia al correu trivialdemobilitat@hotmail.com.

Dissabte 17 de setembre es celebrarà a la plaça de la Reina una gran festa infantil. Així, de 10 a 14 hores, hi haurà teatre musical, titelles, contacontes i actuacions musicals, entre d’altres. A més, a partir de les dotze del migdia, l’artista Dani Miquel presentarà el seu espectacle “Desfem”, un projecte musical i teatral que mira de conscienciar menuts i majors sobre la necessitat d’estimar i cuidar el medi ambient.

Diumenge 18, a les 19:30 hores, hi haurà un concert de la Unió Musical del Centre Històric i l’Escola Municipal de Tabal, Dolçaina i Danses de Cullera a la plaça de la Reina. La banda, dirigida per Vicent Gabarda, interpretarà un programa centrat en la música de les festesvalencianes i els compositors valencians i amb un especial protagonisme de la festa de Moros i Cristians.

Des de dilluns 19 a divendres 30 de setembre, un grup d’escoles de València participarà en el projecte pedagògic “La ciutat de les xiquetes i els xiquets”. El projecte va ser formulat pel pedagog italià Francesco Tonucci per als estudiants de primària. “La ciutat de les xiquetes i els xiquets” consciencia la població sobre la importància de disposar d’un espai públic segur i de qualitat, lliure de fums i del perill dels grans vehicles, una ciutat vista des dels ulls dels més menuts. Així, els alumnes de les escoles participants recorreran els carrers i posaran “multes morals” als vehicles que transgredisquen les ordenances i envaïsquen les voreres o els passos de vianants.

Dissabte 24 tindrà lloc el programa ”Pedalejant amb dones de ciència”, una marxa ciclista organitzada per las Naves i la Universitat Politècnica que es desplaçarà pels murals de la ciutat que retraten les dones que, al llarg de la Història, han treballat en el camp de la ciència i la investigació.

Per últim, el dia 22 de setembre es celebra el dia sense cotxes. Amb eixe motiu, les persones usuàries podran desplaçar-se debades en tots els autobusos de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) des de les 3 hores de la matinada del dia 22 fins a les 3 hores de la matinada del dia 23.

Enguany, la Setmana Europea de la Mobilitat té la col·laboració de la Diputació de València. La diputada de Mobilitat Sostenible de la corporació provincial, Dolors Gimeno, ha explicat que “l’àrea de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València és un referent a nivell estatal però també per als pobles de l’àrea metropolitana, sobretot perquè una gran part de la població d’eixa àrea treballa a València i a l’inrevés”. En este sentit, la diputada provincial ha anunciat una línia de subvencions de la Diputació als pobles i ciutats per a la recuperació de l’espai públic situat als voltants de les escoles públiques.

DEIXAR RESPOSTA