L’EMT LLANÇA EL NOU BONO EMT REFUGI, DIRIGIT A LES PERSONES SOL·LICITANTS DE PROTECCIÓ INTERNACIONAL

0
254
El regidor de Mobilitat Sostenible i president de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, Giuseppe Grezzi, presenta en roda de premsa un nou abonament social per a viatjar en els autobusos municipals.

València, dilluns 13 de març de 2023

El dia 20 s’obrirà el termini perquè les persones interessades puguen entregar la documentació requerida. L’objectiu, ha explicat Grezzi, és afavorir la inclusió social i laboral de les persones sol·licitants d’asil

EMT València ha posat en marxa el nou bono social EMT Refugi, un títol que té l’objectiu de contribuir a afavorir la inclusió social i laboral de les persones sol·licitants de protecció internacional, als qui es facilitarà l’accés al transport públic. Així ho ha explicat este dilluns el regidor Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, qui ha subratllat que la iniciativa contribuix a fer de l’EMT un servici d’accessibilitat universal que ajudarà a aconseguir la plena integració de totes les persones, i en este cas de les persones sol·licitants d’asil.

El nou títol ha sigut elaborat des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible, amb la col·laboració de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), per la qual cosa ha acompanyat al regidor en la presentació la representant de CEAR Noèlia Montagud. Així mateix, ha intervingut també el dissenyador gràfic Kike Correcher, autor de la imatge del títol. Tal com ha recordat Giuseppe Grezzi, EMT València disposa en l’actualitat de diferents bons socials dirigits fer costat a les necessitats de mobilitat de les persones que habiten la ciutat, especialment d’aquelles persones en situació de vulnerabilitat social i econòmica. Un d’estos abonaments és el denominat EMT Amb Tu, dirigit a persones i famílies amb ingressos inferiors a l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples, PREM. Per a accedir a este títol, és necessari que la persona estiga empadronada a la ciutat i presentar un certificat de renda o certificat de l’Agència Tributària, entre altres requisits.

Però en moltes ocasions –ha explicat Grezzi- les persones que s’han vist obligades a fugir dels seus països per conflictes bèl·lics o greus violacions dels seus drets més fonamentals tenen dificultats per a accedir a este bono perquè no poden acreditar les seues mancances econòmiques, perquè tenen problemes para d’accedir a l’empadronament, o perquè no poden obtindre un altre tipus de documentació requerida. “Per això pensem que és necessari que l’EMT València, com a empresa pública de transport, tinga en compte estes vulnerabilitats i permeta la mobilitat també de les persones sol·licitants de protecció internacional a la ciutat”, ha explicat el regidor de Mobilitat, qui ha argumentat que este nou abonament, EMT Refugi, contribuirà a afavorir la inclusió social i laboral d’estes persones que fugen de conflictes bèl·lics o persecució política o ideològica, i són sol·licitants de protecció internacional.

Es tracta d’un títol gratuït (únicament s’han de pagar tres euros per l’expedició de la targeta). Les persones interessades, a més de presentar el resguard de la presentació de sol·licitud de protecció internacional, han de ser residents a València. Però es pot acreditar esta situació sense necessitat d’estar empadronat, ha explicat Grezzi; per exemple, amb un certificat del centre de salut o d’escolarització dels seus fills i filles. A més, el títol s’atorgarà únicament a sol·licitants d’asil en situació d’atur, Finalment, l’edil ha destacat i la documentació es revisarà de manera anual, ja que la condició i reconeixement de la persona sol·licitant va variant amb el temps.

Un títol “de transició”

Una vegada es resolga favorablement la sol·licitud de protecció internacional, les persones beneficiàries no podran renovar este bono, ja que podran optar a altres títols socials com la targeta EMT Amb Tu. “Per tant, plantegem esta iniciativa com un títol de transició per a les persones que arriben a la nostra ciutat fugint del seu país i de persecució per motius de raça, religió, nacionalitat, opinions polítiques, pertinença a determinat grup social, de gènere o orientació sexual”, ha explicat Giuseppe Grezzi, qui ha assenyalat que “mentre que es resol la sol·licitud per les autoritats pertinents, les persones sol·licitants tindran la possibilitat d’obtindre este abonament i accedir a un sistema de mobilitat sostenible”.

El termini per a sol·licitar cita prèvia s’obrirà el pròxim 20 de març. Es posarà en marxa una campanya informativa en col·laboració amb les diferents entitats que treballen habitualment amb este col·lectiu, com és el cas de CEAR, per a facilitar els tràmits. A més, el personal de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania, OAC, de l’EMT rebrà formació específica per a poder tramitar este títol amb tots els coneixements necessaris.

La representant de CEAR, Noèlia Montagud, ha agraït esta iniciativa de l’Ajuntament de València que, ha assegurat, “tindrà un impacte molt positiu en la vida de les persones beneficiàries perquè es veuran reconegudes i secundades, i se sentiran benvingudes a la nostra ciutat després de viure situacions difícils i molt perilloses als seus països d’origen”, ha assegurat.

Per la seua banda, el dissenyador Kike Correcher ha explicat que la imatge del nou títol s’ha elaborat amb l’alfabet inspirat en el que es va utilitzar en els refugis urbans de la Guerra Civil, que ell mateix va redibuixar i va completar l’any 2004. L’autor ha mostrat la seua satisfacció pel fet que s’hagen utilitzat estos caràcters “que en el seu moment van servir per ajudar i identificar els refugis en situacions d’emergència”, i ha expressat que “l’obertura de les portes de l’autobús a les persones sol·licitants d’ajuda és una metàfora de l’obertura de les portes de la ciutat”.

Giuseppe Grezzi ha conclòs la presentació subratllant la “importància que des de l’administració es duguen a terme polítiques socials d’integració en coordinació amb les diferents organitzacions i entitats socials”. Per això, ha convidat “a altres ajuntaments perquè continuen amb el camí que està emprenent València per tal de reconéixer este dret i facilitar l’accés a tots els col·lectius”.

DEIXAR RESPOSTA