VALÈNCIA PROVA PER PRIMERA VEGADA UN AUTOBÚS URBÀ D’HIDROGEN VERD

0
187
L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, visita l'autobús d'hidrogen que està provant l'Empresa Municipal de Transports de València (EMT).

València, dilluns 20 de març de 2023

L’alcalde, Joan Ribó, ha explicat es tracta d’una “energia neta, que facilitarà aconseguir els objectius de descarbonització de la ciutat”

L’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València ha posat en marxa este dilluns una prova d’ús d’un autobús urbà d’hidrogen verd per a estudiar la possible implantació en la xarxa urbana. El vehicle circularà esta setmana pels carrers de la ciutat per tal d’estudiar la seua operativitat en la xarxa de l’EMT, tal com ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha assenyalat que “l’hidrogen verd és una energia neta que permetria continuar donant suport als objectius de descarbonització de la ciutat en 2030”. “Per això –ha subratllat- volem veure com funciona en les línies de l’EMT, per a estudiar la seua viabilitat i eficiència en la nostra xarxa”.

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i la directora gerent de l’EMT, Marta Serrano, han visitat este autobús H2 City Gold, un vehicle de 12 metres cedit pel fabricant portugués Caetano per a la realització de proves de circulació i proveïment de carburant. Ta com ha destacat Ribó, “en els últims anys, hem renovat profundament la flota d’autobusos municipals fins a aconseguir que més del 50% dels vehicles siguen híbrids o elèctrics, la qual cosa ens ha permés ser més sostenibles i reduir l’ empremta de carboni en un 22%”. “Però volem continuar fent passos en esta direcció, i per això analitzem ara i valorem altres solucions innovadores que permeten apostar per energies verdes i zero emissions per al nostre transport públic”, ha argumentat Ribó.

“L’hidrogen verd és una energia neta que permetria continuar donant suport als objectius de descarbonització de la ciutat en 2030”, ha destacat l’alcalde, qui ha explicat que l’objectiu és comprovar com funciona en les línies de l’EMT, per a estudiar la seua viabilitat i eficiència en la nostra xarxa”. Ribó ha defensat la “necessitat de continuar invertint en autobusos d’energies netes que substituïsquen als de combustibles fòssils perquè València siga una ciutat cada vegada més sostenible i saludable”. De fet, tal com ha explicat l’alcalde, este autobús utilitza com a sistema de propulsió combustible l’hidrogen, la qual cosa suposa que el vehicle només emet vapor d’aigua a l’atmosfera. “Es tracta d’un model de mobilitat sostenible que no produix cap mena de contaminació ambiental ni acústica”, ha subratllat, i ha destacat la importància d’esta mena d’iniciatives, especialment en el marc de la Capitalitat Verda Europea que exercirà València l’any pròxim, 2024.

Per la seua banda, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha destacat que esta col·laboració amb l’empresa Caetano permetrà realitzar la primera prova amb un autobús d’hidrogen a la ciutat, un test que serà “molt interessant perquè ens permetrà analitzar diferents paràmetres, com ara l’autonomia o el consum de l’autobús, i poder valorar si complix amb les necessitats de la nostra xarxa”. Precisament, l’EMT analitza de manera contínua les diferents tecnologies i models de mobilitat que permeten impulsar un transport urbà col·lectiu més sostenible i eficient.

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, visita l’autobús d’hidrogen que està provant l’Empresa Municipal de Transports de València (EMT).

Per a la realització de les proves, l’EMT ha instal·lat una ‘hidrogenera’ portàtil en les seues instal·lacions de Depòsit Sud, per a poder experimentar les tasques de proveïment de carburant en esta mena d’autobusos. El vehicle en proves discorrerà per totes les línies urbanes durant una setmana, amb la finalitat de realitzar una revisió completa. Es tracta d’autobús que disposa en la part alta, en el sostre, les cèl·lules de combustible, les bateries i els depòsits d’hidrogen, i que no emet cap element contaminant; únicament vapor d’aigua, com a efecte del consum de l’hidrogen emmagatzemat.

L’empremta de carboni de l’empresa, un 22% menor des de 2015

Actualment, la flota d’autobusos de l’EMT està composta per 487 autobusos: 254 híbrids, 30 GNC i 201 dièsel. També compta amb dos autobusos elèctrics, als quals en les pròximes setmanes se sumaran altres 20 elèctrics zero emissions finançats amb els fons europeus Next Generation, que permetran ampliar els vehicles zero emissions i reduir l’edat mitjana dels autobusos. Grezzi ha destacat “el gran esforç realitzat des de l’Ajuntament per a millorar l’empresa, que ha permés rebaixar l’edat mitjana dels vehicles, que ha passat dels més de 13 anys de 2015 als huit anys actuals”. A més, l’empremta de carboni s’ha reduït en un 22% en este mateix període.

Tant Ribó com Grezzi han reiterat la defensa de la necessitat d’una llei de mobilitat i una llei de finançament del sector públic que donen recursos a les ciutats per a dur a terme els seus compromisos de reducció de les emissions i de sostenibilitat.

DEIXAR RESPOSTA