L’EMT ESTRENARÀ EL 23 DE MARÇ LA NOVA XARXA, QUE CANVIA LA MANERA D’ACCEDIR AL CENTRE I AFIG UN SEGON CARRIL BUS-TAXI A COLÓN

0
851
VALENCIA 2020-01-17 El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, presenta en roda de premsa la nova xarxa de l´EMT al Centre de la Ciutat.

Comptarà amb la nova línia C1-Centre Històric i millorarà la velocitat, la regularitat i la freqüència dels autobusos municipals

L’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València estrenarà el pròxim 23 de març la seua nova xarxa, que canvia la manera d’accedir al centre. Amb la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament, les persones usuàries podran seguir arribant fins al centre de la ciutat en transport públic, amb la nova línia C1-Centre Històric i nous recorreguts que milloren la velocitat, la regularitat i la freqüència de les línies. El carrer Colón tindrà un segon carril bus-taxi, el nombre de línies que circule per eixa artèria urbana passarà de 5 a 9 i el nombre d’autobusos que la recorre al dia s’incrementarà, aproximadament, de 500 a 850, segons han informat en roda de premsa el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i el gerent de l’EMT, Josep Enric García Alemany.

«L’EMT s’adapta així al nou model de ciutat que permetrà guanyar espai per als vianants mentre continua oferint un servici públic de qualitat i sostenible», ha destacat el regidor de mobilitat Sostenible. Dos dels pilars de la nova xarxa seran els grans bescanviadors de Tetuan/Porta de la Mar i Xàtiva/Estació del Nord, situat al carrer Xàtiva a l’altura de l’institut de Secundària Lluís Vives, que es convertirà en un nou punt d’intermodalitat a la ciutat.

Giuseppe Grezzi ha afirmat que la nova xarxa «respon a un projecte integral de reforma, humanització i modernització de la ciutat de València, que és ja un referent de les polítiques urbanes del segle XXI». Per al regidor, a partir del 23 de març, la xarxa de transport de l’EMT serà «més moderna, més intuïtiva, més ràpida, amb major regularitat i major freqüència».

Amb l’objectiu d’alliberar el centre de trànsit i de fums, l’EMT també posarà en funcionament la nova línia C1-Centre Històric, que serà l’única línia que circularà, amb una freqüència de quatre minuts, pel carrer de la Pau fins a la plaça de l’Ajuntament, fent una parada en la plaça de la Reina i altres tres a l’entorn de la plaça de l’Ajuntament. A més, sempre hi haurà un autobús de la C1 esperant als viatgers i viatgeres en el bescanviador de Porta de la Mar per a facilitar les connexions amb altres línies. També cal destacar que tots els vehicles de la C1 seran híbrids o elèctrics per a reduir les emissions contaminants de la flota.

CAMPANYA INFORMATIVA

Igualment està prevista la reorganització de la circulació al carrer Còlon per a garantir un servici de qualitat als viatgers de l’EMT. Per això, es crearà un doble carril segregat d’ús exclusiu per al transport públic -autobusos de l’EMT i taxis- i es mantindrà un altre de circulació per als vehicles motoritzats privats. Així, es facilitarà la circulació del transport públic amb un augment de l’oferta quan per Colón circulen 9 línies d’autobús de l’EMT en lloc de les 5 actuals, i el nombre d’autobusos passe de 500 a 850 diaris. Grezzi ha recordat que esta decisió també s’emmarca en l’objectiu d’humanitzar el carrer Colón després que la ciutadania decidira en el procés participatiu #DecidimValència 2019 que s’elaborara un estudi per a reduir el trànsit motoritzat ampliant espais de qualitat en este carrer.

Giuseppe Grezzi ha explicat que de tots els desplaçaments que es registren al carrer Colón, incloent cotxes particulars, autobusos, bicicletes, patins i vianants, solament el 24% corresponen a vehicles privats, i també que el 60’8% dels vehicles privats que entren en esta via per Porta de la Mar són de pas.

Els canvis previstos tenen una doble motivació. En primer lloc donar resposta a la demanda ciutadana de pacificació de la plaça de l’Ajuntament, la qual cosa implica no sols reduir l’accés del vehicle privat, sinó també l’accés d’autobusos, ja que la xarxa d’EMT té una configuració radial en la qual la plaça de l’Ajuntament és el node principal. Això implica que siguen molts els autobusos que passen per este espai. El segon objectiu és millorar el servici, «ja que actualment són tants els autobusos que penetren en la plaça de l’Ajuntament per diversos itineraris, que es molesten entre ells, reduint molt la velocitat comercial, la regularitat i en conseqüència empitjorant la freqüència. Reduir el nombre d’autobusos que arriben a la plaça implicarà una notable millora del servici».

Afectaran essencialment els fluxos nord-sud, derivant les línies que passaven per la plaça de l’Ajuntament cap als carrers de Poeta Querol i Colón, exceptuant la línia C1, que passa a realitzar un paper fonamental per l’accés a la plaça, amb freqüències de 4 minuts i la presència permanent d’un bus en la principal parada d’intercanvi de la plaça Tetuan.

Es modifica la línia 4, que passava per la plaça de l’Ajuntament i ara passarà per Poeta Querol, mentre que les línies 6 i 31 continuaran passant per Poeta Querol, sense canvis. Quant a les línies que passaven per la plaça de l’Ajuntament i ara passaran per Colón, la 8, 11, 70 i 71 passaven pel carrer de la Pau i ara aniran per Colón, igual que la línia 10, que passa pel carrer Correus i ara discorrerà per Colón.

Les línies que passaven per la plaça de l’Ajuntament i ara arribaran al bescanviador Xàtiva – Estació del Nord són la 9, 19, 40, 62, 67 i 72, mentre que les que passaven per la plaça de l’Ajuntament i ara arribaran al bescanviador de Tetuan – Porta de la Mar són la 13, 16 i 26

Mentre la línia 5 es converteix en la C1, actuant de línia llançadora fins a la plaça de la Reina i la plaça de l’Ajuntament, per a cobrir el tram de Colón que deixa de prestar es transforma la Línia 28, que quan arribe al centre pel Pont dels Arts farà tota la ronda interior, com ho feia la 5, per a tornar pel mateix Pont de les Arts. Finalment, la Línia 25 es desdoblega en dues línies: 24, que ara es dirà Porta de la Mar – Saler – El Palmar, i 25, que ara es dirà Porta de la Mar- Saler-Perellonet-Perelló. «L’EMT dóna així resposta a les demandes de la ciutadania i del turisme, i reafirma el seu interès per oferir un millor servici als veïns i veïnes dels pobles de l’àrea metropolitana».

Els canvis en la xarxa i les modificacions viàries que es produiran comportaran una millora clara de la velocitat comercial i la regularitat. A més es podran introduir millores de freqüència en diverses línies.

L’EMT té previst llançar la setmana vinent una gran campanya informativa en diferents formats per a informar a totes les persones usuàries dels canvis que experimentaran les seues línies i donar a conèixer els avantatges de la nova xarxa de transport públic.

DEIXAR RESPOSTA