EMT ESTRENARÀ EL 15 DE JUNY UNA NOVA XARXA NOCTURNA AMB 23 LÍNIES I SERVICI 24 HORES

0
1391

València, dimecres 4 de maig de 2022

L’alcalde destaca que l’objectiu municipal és “millorar dia a dia el servici de transport públic, que també amplia la seua cobertura en els pobles i àrea metropolitana”

La xarxa nocturna de l’Empresa Municipal de Transport (EMT), a partir del 15 de juny, es transforma i es duplica. 23 línies diürnes prolongaran el seu servici durant la nit, entre elles les línies més utilitzades: la C3 i la 99. Així, València tindrà una xarxa “non stop” 24 hores, els set dies de la setmana, “que facilitarà una opció de transport alternatiu més accessible i fàcil de comprendre, ja que la ciutadania es podrà moure durant la nit amb la mateixa xarxa que utilitza de dia”. Així ho ha anunciat hui l’alcalde de València, Joan Ribó, durant la presentació d’este redisseny de l’EMT, que a més ampliarà la seua cobertura nocturna per a proporcionar este servici a barris i pobles de València i de l’àrea metropolitana. Entre estos pobles es troben: Benimaclet, Campanar, Castellar-Oliveral, Forn d’Alcedo, El Saler, El Palmar, El Perellonet, Cases de Bàrcena, Poble Nou, Borbotó, Carpesa o Benifaraig.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha informat d’estes novetats acompanyat del regidor de Mobilitat Sostenible i president de l’EMT, Giuseppe Grezzi, i de la directora gerent d’esta empresa pública, Marta Serrano. “Es tracta d’un canvis per millorar i satisfer la ciutadania en general, que ens demana un servici de màxima qualitat, i que prestarà un gran paper a les persones que treballen de nit, per exemple en el sector turístic o de neteja, i també a les que volen desplaçar-se per sopar o passar una estona en un barri que no és el seu”, ha aclarit la màxima autoritat municipal.

De les 11 línies actuals passaran a ser 23 les que circularan per la ciutat per tota la nit, i dels prop de 59.000 viatges que es realitzen actualment en la xarxa nocturna, passaran a realitzar-se més de 158.000, segons ha concretat Joan Ribó en ressaltar que “amb esta aposta per la mobilitat nocturna, l’Ajuntament ofereix una opció de mobilitat segura i de qualitat, arribant a zones que fins ara no tenien oferta de transport públic nocturna”.

En la seua intervenció, l’alcalde ha parlat “dels treballs desenvolupats per promoure la mobilitat sostenible a la ciutat” i de “la importància del transport públic en la ciutat postcovid. “L’EMT s’ha mantés en els darrers anys entre els servicis millor valorats per la ciutadania, segons els últims baròmetres municipals. I això ha sigut possible gràcies, per exemple, a la inversió en la compra de nous autobusos, més sostenibles i eficients. De fet, l’any passat es compraren 164 autobusos híbrids i ara acabem d’adjudicar la compra de 20 autobusos elèctrics, finançats pels fons europeus Next Generation. En conseqüència, podem afirmar que la nostra aposta pel transport públic és ferma, ja que és l’únic camí per avançar en la descarbonització de la nostra ciutat”, ha explicat l’alcalde.

Transport públic menys contaminant

“El transport públic juga un paper clau per a fomentar una mobilitat col·lectiva menys contaminant que permet alliberar de fums els carrers dels nostres barris. El nostre objectiu és que València siga una ciutat neutra en emissions en 2030 i tots els nostres esforços van encaminats a eixe propòsit. Des d’este Ajuntament continuarem fent polítiques per a fer la vida de les persones més amable i senzilla i també per a fer una ciutat i un planeta més sostenible. I esta nova xarxa nocturna, que a més genera treball (unes 30 persones) és un altre pas endavant per aconseguir-ho”, ha afegit Ribó, per concloure “amb la reiterada reivindicació al govern central perquè ajude al transport urbà”.

Per la seua banda, el regidor de Mobilitat Sostenible i president de l’EMT, Giuseppe Grezzi, ha explicat que esta millora del servici de la xarxa de transport públic, en principi, es durà a terme amb recursos propis, en funció de paràmetres, com són el preu del combustible i l’increment de passatgers, que donaran informació per concretar.

El regidor ha recordat que “en els últims anys els i les viatgeres han donat suport a l’EMT”. “També hem analitzat que l’EMT transporta més del 50% de viatgers de l’àrea metropolitana i volem adaptar-nos a esta demanda”, ha indicat en argumentar que esta ‘revolució’ en la xarxa nocturna és fruit de molt de treball d’anàlisis i monitoratge dels tècnics que formen part d’EMT”

“Després de l’èxit de la posada en funcionament de la nova xarxa en 2020 coincidint amb la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament, vam creure que era el moment de seguir buscant nous reptes per a potenciar l’ús del transport públic i oferir un servici de qualitat que ens permeta seguir sumant viatgers i viatgeres”, ha continuat en reiterar que “l’EMT lidera la mobilitat en transport públic a la ciutat i vol seguir adaptant-se a la realitat de la ciutat i la ciutadania”.

Segons el regidor, amb este canvi s’impulsa la mobilitat nocturna, incidint especialment en el segment de la població més jove o en aquelles persones que tenen necessitat de desplaçar-se durant la nit per motius laborals o per poder viatjar de forma segura per la ciutat. “A més, actualment, existeix una xarxa nocturna completament diferent de la diürna que dificulta el transbordament i no s’adapta a les necessitats actuals de mobilitat. Per a la persona usuària, és complicat conéixer dues xarxes i això ha afectat històricament a la relació oferta-demanda, que està molt per davall de l’ús de la xarxa diürna”.

“A més, ha destacat, actualment existeixen barris i pobles de València que no disposen de servici durant la nit. Ara ampliarem la cobertura a tota la ciutat, i més enllà. Per això, incorporem noves connexions també amb els pobles de València i l’àrea metropolitana (Alboraia, El Perelló, Sedaví, Moncada, Alfara del Patriarca, Tavernes Blanques, Bonrepòs i Mirambell, Almàssera i Vinalesa)”.

La nova xarxa nocturna de l’EMT també comportarà una ampliació “important” en un altre dels servicis del transport públic: les parades violeta. I com es habitual, abans del 15 de juny es realitzarà una campanya informativa en els canals habituals i al carrer per a explicar a les persones usuàries les noves possibilitats de mobilitat durant la nit, amb diferents punts informatius en les zones d’oci, comercials, etc.

En la seua intervenció, la directora gerent de l’EMT, Marta Serrano, ha detallat les característiques de la nova xarxa. Així, en la zona oest de la ciutat, que ara cobreixen les nocturnes N4 i N5, es registrarà “un increment important del servici” amb les línies 67, 70, 72, 73, 93 i 99. A més, amb les línies 67 i 99 també s’ampliarà el servici nocturn en la zona oest de Nou Campanar i amb la línia 28 per Guillem de Castro, “per on actualment no passa cap línia nocturna actual”; La zona Sud de la ciutat, que ara cobreixen les línies N6, N7 i part de la N9, comptarà amb el servici nocturn de les línies diürnes 7, 8, 9, 10, 14, 27 i 99. Les línies 9, 10 i 27 milloraran l’oferta actual per Jesús i Sant Vicent i donaran servici nocturn a Sedaví i Forn d’Alcedo, del qual ara no disposen; Per la zona est de la ciutat, que ara cobreixen les línies N1, N8 i N9, circularan les línies 4, 19, 81, 93 i 99.

Servici nocturn, per primera vegada, en El Saler, el Palmar, el Perellonet i el Perelló

A més, amb les línies 24 i 25, l’EMT passarà a prestar servici nocturn, per primera vegada, en el Saler, el Palmar, el Perellonet i el Perelló. A més, amb el seu recorregut pel Jardí del Túria, complementat amb el recorregut de la línia 14 per Escultor José Capuz, es dotarà de servici nocturn a Montolivet i la zona de Regne de València amb la línia 19; per a la zona Nord de la ciutat, que ara cobreixen les línies N2, N3 i N10, també funcionaren les línies 10, 16, 26, 28, 60, 62, 70 i 99.

Amb la línia 67 es prestarà servici nocturn a Nou Campanar, “que era una reivindicació veïnal important”, i es reforçarà el que ja té Beniferri amb la 62. El recorregut de la N2 serà cobert en la seua major part amb la línia 16, que a més prolongarà el seu recorregut fins a Cases de Bàrcena, que ara no gaudeix de servici nocturn. Així mateix, amb la línia 26, s’arribarà a una zona a la qual la xarxa nocturna actual no arriba: els pobles de Poble Nou, Borbotó, Carpesa i Benifaraig.

La gerent de l’EMT ha destacat que amb la circular C3 (Antiga 89-90) l’EMT dona cobertura a tota la ciutat. La part de Primat Reig de la N2 es cobreix amb la C3, a més de disposar de les línies 10 i 70 amb les quals Benimaclet, Alboraia i l’avinguda d’Alfauir passaran a tindre servici nocturn.

En l’àmbit general, ha remarcat que línies més utilitzades: la C3 (que es la fa la ronda de Trànsits), i la 99 (que fa el trajecte Palau de Congressos-Malva-rosa), permetran oferir nocturn als diferents centres d’atracció de mobilitat que connecta (hospitals, centres comercials, zones d’oci, etc.). A més, també suposarà un reforç important a l’oferta en la zona del Marítim i tot el Boulevard Sud en general.

Pel que respecta a les freqüències, ha explicat que amb el sistema radial actual de la xarxa, els temps de viatge són cada vegada més llargs i oscil·len entre els 45 i 60 minuts. Amb la nova xarxa, els caps de setmana, es reforçarà el servici perquè la majoria de les línies tinguen una freqüència de pas de 30 minuts. Fins i tot algunes d’elles baixaran de la mitja hora com, per exemple, la 27, 28, 81 o 93.

Els dies laborables destaquen les freqüències de mitja hora, aproximadament, que tindran tots els dies de la setmana la 9, 10, 16, 19 o 62. També entre setmana pràcticament totes les línies baixaran de l’hora de freqüència actual de les nocturnes, com és el cas de la 8, 14, 70, 72, entre altres.

DEIXAR RESPOSTA