L’EMT REGISTRA 7,6 MILIONS DE PASSATGERS AL JULIOL I AGOST, UN 60 % DE LES VALIDACIONS RESPECTE AL 2019

0
175
El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, informa en roda de premsa de la situació de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) en l'inici del nou curs. Sala de premsa municipal

VALÈNCIA, DIMARTS 8 DE SETEMBRE DE 2020

L’empresa municipal ha vist reduïts en 15,5 milions d’euros els seus ingressos des que va començar la pandèmia

L’Empresa Municipal de Transports (EMT) ha registrat 7,6 milions de viatgers este estiu —4,3 milions al juliol i 3,3 milions a l’agost—, la qual cosa suposa un 60 % de les validacions respecte al mateix període de l’any anterior, i ha vist reduïts els seus ingressos en 15,5 milions d’euros des que va començar la pandèmia. El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, acompanyat del gerent de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), Josep Enric García, ha fet balanç este matí de la situació de l’EMT i ha considerat “insuficient l’aportació de l’Estat”, segons la qual “l’EMT rebrà l’any que ve el 33 % dels ingressos per tarifa corresponents al 2018”, la qual cosa “segons els nostres càlculs no seria més de 15 milions d’euros”.

Durant el balanç sobre l’EMT que ha efectuat este matí en roda de premsa el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, s’ha referit a les dades de passatgers durant els mesos d’estiu. “Al juliol i agost hem tingut un total de 7,6 milions de viatgers i viatgeres, 4,3 milions al juliol i 3,3 milions a l’agost, la qual cosa suposa un 60 % de les validacions que vam registrar l’estiu passat abans de la pandèmia”. L’edil ha destacat “l’afecció important en el nombre de viatgers i viatgeres” que implica “la complicada situació sanitària” i ha mostrat “agraïment a les persones usuàries que han continuat optant pel transport públic, per la seua confiança i la seua responsabilitat en seguir les mesures de seguretat que fan possible que els autobusos continuen sent espais segurs”.

Respecte a la situació econòmica de l’empresa, el regidor ha indicat que “l’EMT ha perdut des que va començar la pandèmia fins ara més de 15,5 milions d’euros” i ha considerat “insuficient l’aportació per part de l’Estat”. El passat 5 d’agost “vam conéixer a través del BOE un Decret del Govern central, segons el qual l’EMT rebrà l’any que ve una aportació corresponent al 33 % dels ingressos per tarifa corresponent al 2018”. Això suposa, “segons els nostres càlculs, no més de 15 milions d’euros, uns diners més que insuficients”, tenint en compte que “ja tenim dades de 15 milions de pèrdues, queden per davant quatre mesos i no sabem a partir de l’any que ve com evolucionarà la situació”.

D’altra banda, “arrosseguem una situació molt complicada i molt marginada en les aportacions de l’Estat —al transport públic—“, ha afegit Grezzi. “Fa poc vam conéixer dades sobre les aportacions que havia rebut València davant d’altres ciutats i estem molt per davall. Hem rebut 20 milions d’euros quan Sevilla o Canàries

han rebut molt més, tenint fins i tot menys població i menys viatgers, sense parlar de Barcelona o Madrid”.

PRIMER MES D’EMTICKET

D’altra banda, Grezzi ha valorat com a “molt positiu” el primer mes d’EMTicket, una aplicació gratuïta que permet comprar des del mòbil bitllets senzills digitals, amb els quals es pot viatjar en els autobusos públics durant una hora sense limitació de transbords. “S’han venut 33.000 tiquets per import de 50.000 euros i hi ha hagut més de 16.000 descàrregues en tan sols un mes”, ha detallat. A més, “des del seu llançament no ha generat cap incidència o queixa ni pel servici ni per l’ús”, la qual cosa demostra que “la gent s’ha adaptat perfectament a esta millora tecnològica que permet adquirir i validar bitllets d’una forma més segura i còmoda”.

El responsable de Mobilitat Sostenible ha posat l’accent que “també ha tingut gran acolliment pel fet que el bitllet senzill digital proporciona una hora de mobilitat il·limitada”. El regidor ha anunciat la posada en marxa d’una nova campanya informativa per donar a conéixer EMTicket “barri per barri, coincidint amb l’inici del nou curs i la tornada a l’activitat laboral” amb el propòsit “d’explicar a les persones usuàries els principals avantatges dels nous bitllets senzills, que a més de ser més segurs, permeten viatjar sense límit de transbords durant una hora”. Així, fins al 18 de setembre s’establiran punts informatius en diferents llocs de la ciutat.

MESURES DAVANT DE LA PANDÈMIA

D’un altre costat, el gerent de l’EMT, Josep Enric García, ha assenyalat “les gestions i accions que s’han dut a terme per fer front al coronavirus”. En eixe sentit, “continuem avançant en la instal·lació de mampares de protecció contra la COVID-19 en la zona de conducció dels autobusos per reforçar la seguretat en el transport públic”. Actualment el 30 % de la flota —150 autobusos— ja disposen d’estes mampares i està previst que durant el mes de setembre s’estenga al 50 % —més de 250 autobusos—. “El Comité de Seguretat i Salut”, ha indicat el gerent de l’Empresa Municipal de Transports, “ha validat els deu models de mampara que s’instal·laran en tota la flota”.

Quant al material facilitat al personal, “des de l’inici de la pandèmia fins a agost, hem distribuït entre la plantilla més de 21.300 mascaretes i més de 6.200 ampolles de gel hidroalcohòlic, junt a 1.200 ampolles de líquid desinfectant i 71.000 baietes per garantir la desinfecció de la zona de conducció durant els relleus”. Paral·lelament, “s’han reforçat els protocols de neteja i desinfecció dels vehicles i de totes les instal·lacions de l’empresa”. García ha remarcat que “s’ha posat en marxa un protocol intern de prevenció” i “des del principi es va crear un equip de treball integrat per representants del Comité de Seguretat i Salut i la direcció, que ha anat donant resposta a cada situació epidemiològica”.

Josep Enric García ha posat en valor el protocol intern de prevenció del coronavirus. “Fins a esta setmana no hi ha hagut casos positius confirmats i esta setmana dos conductors han donat positiu en les proves de diagnòstic PCR”. El gerent ha subratllat que l’EMT compta amb una plantilla de 1.700 persones, de les quals 1.200 són conductors, i “estos han sigut els dos primers casos confirmats, havent comprovat que no han tingut contactes estrets amb altres treballadors de l’empresa”.

CONVENI COL·LECTIU

En un altre ordre de coses, Giuseppe Grezzi ha informat que “en el pròxim Consell d’Administració que convocarem abans que acabe el mes” es proposarà “un augment salarial del 2 %, tal com s’ha aplicat a la resta de funcionaris”, i “donar el vistiplau al Conveni Col·lectiu amb una sèrie de condicions”. En primer lloc, “tot allò que no representa una despesa econòmica, s’aplica”. D’altra banda, “respecte a allò que representa una despesa, es crearà una Comissió d’Aplicació del Conveni Col·lectiu, que decidirà com aplicar les mesures”.

DEIXAR RESPOSTA